در تاریخ 9 آگوست، اداره غذا و داروی ایالات متحده اولین اسپری بینی اپینفرین را برای درمان واکنشهای آلرژیک شدید، از جمله آنافیلاکسی، در بزرگسالان و کودکانی که وزنشان 30 کیلوگرم یا بیشتر است، تایید کرد. این اسپری به نام نِفی شناخته میشود و انتظار میرود که تا اوایل اکتبر در دسترس قرار گیرد و هزینه آن برای یک بسته دو عددی با بیمه 25 دلار و بدون بیمه 199 دلار باشد، طبق گفته سازنده نِفی، ARS Pharmaceuticals. دستگاه اسپری بینی از همان نوعی است که برای داروی معکوسکننده اپیوئید نالوکسان (Narcan) استفاده میشود (SN: 12/14/23).
هورمون اپینفرین، درمان اصلی برای آنافیلاکسی، واکنشی تهدیدکننده زندگی است که ممکن است بعد از تماس با غذا، دارو یا سم حشره در افرادی که آلرژی دارند رخ دهد. پاسخ اغراقآمیز سیستم ایمنی در هنگام آنافیلاکسی باعث افت فشار خون و مشکلات تنفسی میشود و از جمله علائم دیگر، میتواند باعث ایجاد کهیر یا تورم، مشکلات تنفسی، خسخس سینه، سرفه، حالت تهوع، استفراغ یا بیهوشی شود. از سال 2004 تا 2016، به طور متوسط دو مورد آنافیلاکسی در هر 1000 نفر در سال در سطح ملی گزارش شده است که 25 درصد از این واکنشها در کودکان زیر 16 سال رخ داده است. مرگ ناشی از آنافیلاکسی نادر است، اما پیشبینی زمان بروز آن دشوار است.
روش درمان اپینفرین همواره از طریق سوزن بوده است: تزریق یا دستگاهی به نام خودکار تزریقکننده. برای افرادی که در معرض آنافیلاکسی قرار دارند، توصیه پزشکی این است که در صورت مشاهده اولین نشانههای واکنش، از اپینفرین استفاده کنند. علائم معمولاً با یک دوز سریعاً کاهش مییابند. یک بررسی تحقیقاتی تخمین میزند که حدود 1 نفر از هر 10 نفر که دچار آنافیلاکسی میشوند، نیاز به بیش از یک دوز دارند. خودکارهای تزریقکننده به صورت دوعدد بستهبندی میشوند تا افراد در معرض خطر دو دوز همراه خود داشته باشند.
با این حال، تحقیقات نشان داده است که برخی از افراد در هنگام واکنش شدید آلرژیک از اپینفرین استفاده نمیکنند. برخی از افراد از سوزن میترسند و برخی والدین نگران آسیب رساندن به کودکان خود هنگام تزریق هستند. داشتن گزینهای بدون سوزن که استفاده از آن آسان باشد، به گفته آلرژیشناس ایمنولوژیست ترزا بینگمن از مرکز پزشکی دانشگاه روچستر در نیویورک، یک تغییر اساسی است.
مجله “Science News” با دو کارشناس درباره آنچه در طول واکنش آلرژیک رخ میدهد، چگونگی تاثیر اپینفرین در متوقف کردن واکنش و اینکه چرا نِفی ممکن است در پر کردن یک شکاف درمانی مهم در سیستم بهداشت کمک کند، گفتگو کرده است.
در طول آنافیلاکسی چه اتفاقی در بدن میافتد و چگونه اپینفرین واکنش را متوقف میکند؟
آنافیلاکسی ممکن است در عرض چند دقیقه پس از مواجهه با آلرژن رخ دهد. برخی از سلولهای ایمنی در بدن، ماده شیمیایی هیستامین و دیگر ترکیبات را آزاد میکنند که باعث کاهش فشار خون، تنگی مجاری هوایی و نشت عروق میشود. افراد ممکن است کهیر یا تورم ایجاد کنند، دچار مشکل در تنفس شوند، خسخس کنند، سرفه کنند، حالت تهوع داشته باشند، استفراغ کنند یا بیهوش شوند. بیماران آنافیلاکسی را به عنوان “احساس نزدیک شدن به فاجعه” توصیف کردهاند، به گفته آلرژیشناس کودکانه کارلا دیویس از دانشکده پزشکی بیلور و بیمارستان کودکان تگزاس در هوستون. “آنها احساس میکنند که چیزی واقعا بد در حال وقوع است.”
اپینفرین همچنین به عنوان آدرنالین شناخته میشود و به عنوان هورمون “مبارزه یا فرار” شناخته میشود. این هورمون با تنگ کردن عروق برای افزایش فشار خون و شل کردن مجاری هوایی برای بازگرداندن تنفس راحت، از آنافیلاکسی جلوگیری میکند، علاوه بر اقدامات دیگر. دستورالعملهای پزشکی توصیه میکنند که از اپینفرین در شروع علائم آنافیلاکسی استفاده شود، به ویژه اگر علائم در دو قسمت مختلف بدن رخ دهد، مانند پوست و ریهها. هرچه سریعتر درمان شروع شود، افراد زودتر احساس بهتری پیدا میکنند، به گفته بینگمن. “ما معمولاً به افراد میگوییم: وقتی شک دارید، درمان کنید.”
آیا اسپری بینی برای فرادی که دچار مشکل تنفسی هستند موثر است؟
اپینفرین موجود در اسپری بینی برای استنشاق طراحی نشده است. دارو از طریق غشاهای مخاطی بینی جذب میشود. این دقیقاً مشابه اسپری نالوکسان (Narcan) است که به افرادی که دچار اوردوز اپیوئید شدهاند داده میشود و آنها نیز مشکلات تنفسی دارند.
هر اسپری نِفی یک دوز دارد. دستورالعملها میگویند که نازل را در یک سوراخ بینی قرار دهید تا انگشتها به بینی برسند و سپس پیستون را فشار دهید. در صورت نیاز، یک دوز دوم در همان سوراخ بینی داده میشود.
اسپری بینی چگونه آزمایش شد؟
ARS Pharmaceuticals چندین آزمایش بالینی انجام داد تا جذب و عملکرد اپینفرین از طریق اسپری بینی، خودکار تزریقکننده و تزریق را مقایسه کند. نتایج نشان داد که غلظتهای اپینفرین در خون پس از تحویل از سه روش در زمان مشابه به سطوح قابل مقایسه رسید. افزایشهای فشار خون و ضربان قلب که توسط هر سه روش ایجاد شد، نیز مشابه بودند. این نتایج در یک مطالعه دیگر که خود درمانی نِفی را با تزریق اپینفرین توسط یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی مقایسه کرد، تایید شد.
در یک مطالعه بر روی نِفی در کودکان با وزن 30 کیلوگرم یا بیشتر، غلظت اپینفرین در خون مشابه با آنچه در بزرگسالان مشاهده شد، بود، طبق اعلام FDA.
تاثیر احتمالی در دسترس بودن اسپری بینی اپینفرین بر درمان آنافیلاکسی چیست؟
“این یک موضوع بسیار مهم است”، به گفته دیویس. در تجربه او، افراد میتوانند در درمان آنافیلاکسی با اپینفرین بسیار مردد باشند. برخی از افراد از سوزن میترسند یا احساس اضطراب دارند که اپینفرین را تزریق کنند. برخی از افراد نمیدانند چگونه از خودکارهای تزریق استفاده کنند. هزینه نیز مسئلهای بوده است، به طوری که قیمت لیست یک بسته دو عددی از خودکار تزریق رایج در سال 2016 حدود 600 دلار بود.
بسیاری از حملات آنافیلاکسی در جامعه و خارج از محیطهای پزشکی رخ میدهند. یک مطالعه در سال 2018 در مجله “Annals of Allergy, Asthma & Immunology” نشان داد که بیش از 50 درصد از بزرگسالان و 30 درصد از کودکان حداقل یک واکنش آلرژیک شدید را گزارش کردهاند که در آن خودکار تزریق اپینفرین میتوانست کمک کند، اما استفاده نشده بود. “این یک شکاف بزرگ در مراقبت است”، دیویس میگوید.
حملات مکرر آنافیلاکسی درمان نشده میتواند بر کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارد، دیویس میگوید. “آنچه که من میبینم، اضطراب در کودکان و بزرگسالان است که از موقعیتهای اجتماعی دوری میکنند.”
اپینفرین “فقط در صورتی کار میکند که آن را داشته باشید و استفاده کنید”، به گفته بینگمن، و بهترین دستگاه، دستگاهی است که برای فرد مناسبتر است. اسپری بینی یک گزینه است که میتواند “اعتماد به نفس بیشتری به افراد در توانایی درمان واکنش بدهد، زیرا نیازی نیست که خود را با سوزن بزنند”، او میگوید. اگر روش جدید کمک کند که افراد بیشتری به سرعت از اپینفرین استفاده کنند، “این عالی خواهد بود و من امیدوارم که در نهایت شاهد این اتفاق باشیم.”
:Reference
Ellis, A. K., et al. (2024, June). Development of neffy, an epinephrine nasal spray, for severe allergic reactions. Pharmaceutics, 16, 811. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics16060811
Patel, N., et al. (2021, November). Use of multiple epinephrine doses in anaphylaxis: a systematic review and meta-analysis. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 148, 1307. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2021.03.042
Pflipsen, M. C., & Vega Colon, K. M. (2020, September 15). Anaphylaxis: recognition and management. American Family Physician, 102, 355
Warren, C. M., et al. (2018, October). Epinephrine auto-injector carriage and use practices among US children, adolescents, and adults. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 121, 479. https://doi.org/10.1016/j.anai.2018.06.010
Chua, K.-P., & Conti, R. M. (2017, May). Out-of-pocket spending among commercially insured patients for epinephrine autoinjectors between 2007 and 2014. JAMA Internal Medicine, 177, 736. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.0252
Sicherer, S. H., et al. (2017, March). Epinephrine for first-aid management of anaphylaxis. Pediatrics, 139. Reaffirmed March 2024. https://doi.org/10.1542/peds.2016-4006