یک داروی جدید که اخیراً برای پیشگیری از میگرن تأیید شده است، ممکن است فوراً اثر کند. این نتیجه در مطالعهای که در شماره آنلاین 23 دسامبر 2024 مجله Neurology، نشریه آکادمی نورولوژی آمریکا، منتشر شده است، گزارش شده است. این مطالعه به بررسی داروی اتوژپانت (atogepant)، یک آنتاگونیست گیرنده پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (CGRP) که به صورت خوراکی مصرف میشود، پرداخته است.
دکتر ریچارد بی. لیپتون، نویسنده مطالعه از کالج پزشکی آلبرت انیشتین در برانکس، نیویورک، و عضو آکادمی نورولوژی آمریکا، گفت: “با بسیاری از داروهای فعلی برای پیشگیری از میگرن، یافتن دوز مناسب برای هر فرد زمانبر است و ممکن است هفتهها یا حتی ماهها طول بکشد تا دارو به حداکثر اثربخشی برسد. برخی از افراد قبل از رسیدن به این مرحله مصرف دارو را قطع میکنند. علاوه بر این، بسیاری از افراد با عوارض جانبی داروهای فعلی مواجه میشوند. توسعه دارویی که هم مؤثر و هم سریع عمل کند بسیار مهم است.”
نتایج مطالعه
در این مطالعه مشخص شد که افراد مصرفکننده اتوژپانت در روز اول مصرف دارو کمتر از افرادی که دارونما مصرف میکردند دچار میگرن شدند. همچنین در طول چهار هفته اول مطالعه، تعداد روزهای میگرنی این افراد کمتر از گروه دارونما بود و به طور کلی در کل مطالعه نیز میگرنهای کمتری تجربه کردند.
جزئیات مطالعات
برای این مطالعه، محققان دادههای سه آزمایش بالینی مرتبط با ایمنی و اثربخشی اتوژپانت را در طول ۱۲ هفته بررسی کردند تا تمرکز بیشتری بر سرعت بهبودها داشته باشند:
- آزمایش ADVANCE، با ۲۲۲ نفر مصرفکننده دارو و ۲۱۴ نفر مصرفکننده دارونما، افراد مبتلا به میگرن اپیزودیک را بررسی کرد.
- آزمایش ELEVATE، شامل ۱۵۱ نفر مصرفکننده دارو و ۱۵۴ نفر مصرفکننده دارونما، روی افرادی با میگرن اپیزودیک که به درمانهای پیشگیریکننده دیگر پاسخ مناسبی نداده بودند متمرکز بود.
- آزمایش PROGRESS، با ۲۵۶ نفر مصرفکننده دارو و ۲۴۶ نفر مصرفکننده دارونما، افراد مبتلا به میگرن مزمن را مورد مطالعه قرار داد.
میگرن اپیزودیک شامل حداکثر ۱۴ روز میگرنی در ماه است، در حالی که میگرن مزمن شامل حداقل ۱۵ روز سردرد در ماه است که حداقل هشت روز آن به ویژگیهای میگرن اختصاص دارد.
آمار نتایج
- در روز اول آزمایش ADVANCE، ۱۲٪ از افراد مصرفکننده دارو دچار میگرن شدند، در مقایسه با ۲۵٪ از گروه دارونما.
- در آزمایش ELEVATE، این ارقام به ترتیب ۱۵٪ و ۲۶٪ بودند.
- در آزمایش PROGRESS، ارقام به ۵۱٪ و ۶۱٪ رسیدند.
پس از تنظیم عوامل دیگر، مشخص شد که افراد مصرفکننده اتوژپانت در مقایسه با دارونما در آزمایش اول ۶۱٪، در آزمایش دوم ۴۷٪ و در آزمایش سوم ۳۷٪ کمتر احتمال داشت که دچار میگرن شوند.
بهبودهای دیگر
- در دو آزمایش اول، افراد مصرفکننده اتوژپانت به طور متوسط یک روز کمتر در هفته میگرن داشتند، در حالی که این عدد برای گروه دارونما کمتر از نیم روز در هفته بود.
- در آزمایش سوم، تعداد روزهای میگرنی به طور متوسط ۱.۵ روز برای افراد مصرفکننده دارو کاهش یافت، در مقایسه با یک روز کاهش برای گروه دارونما.
افرادی که اتوژپانت مصرف میکردند همچنین در ارزیابیهای مرتبط با تأثیر میگرن بر فعالیتهایشان و کیفیت کلی زندگی، بهبود بیشتری نسبت به گروه دارونما نشان دادند.
لیپتون گفت: “میگرن دومین عامل اصلی ناتوانی در جمعیت عمومی و اصلیترین عامل ناتوانی در زنان جوان است. افراد از اثرات منفی آن بر روابط، فرزندپروری، شغل و مالیاتشان شکایت دارند. داشتن درمانی که بتواند سریع و مؤثر عمل کند، نیاز کلیدی را برطرف میکند.”
:References
Lipton, R. B., Gandhi, P., Tassorelli, C., Reuter, U., Harriott, A. M., Holle-Lee, D., Gottschalk, C. H., Neel, B., Liu, Y., Guo, H., Stokes, J., Nagy, K., Dabruzzo, B., & Smith, J. H. (2025). Early improvements with atogepant for the preventive treatment of migraine. Neurology, 104(2). https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000210212